Najlepší Vitamín C

Ktorý Vitamín C je najlepší? Kde najlepší vitamín C kúpiť a ako ho najlacnejšie vyrobiť v domácich podmienkach?

V lekárni na Slovensku vám najskôr ponúknu Celaskon. Bežné balenie má 40 tabliet a obsahuje 250 mg Acidum ascorbicum (Kyselina askorbová, Vitamín C).

40 x 250 mg = 10 gramov za cenu od 2 €

Čistých 10 gramov to pravdepodobne nebude, keďže Celaskon obsahuje aj kukuričný škrob, predželatínovaný kukuricový škrob, dihydrát edetanu dvojsodného, mastenec, sodná soľ stearylfumarátu, mikrokryštalická celulóza a hlinitý lak oranžovej žltej E 110.

Existuje lacnejšia varianta? Kde kúpiť čistú kyselinu askorbovú bez prímesí?

Ester-C a Vitamin C Pulver z DM drogerie markt

Pozor: Vitamín C sa zničí pri teplote nad 40 stupňov Celsia. Je zbytočné dávkovať ho do teplého čaju alebo zapíjať teplým nápojom.

Čistú kyselinu askorbovú v malom množstve a za rozumnú cenu kúpite v DM drogerie markt. Vitamin C Pulver z DM obsahuje 100 gramov čistého vitamínu C, za cenu okolo 4 €.

Celaskonu by ste za rovnakú cenu mali len 20 gramov, 5 krát menšie množstvo.

Vitamín C pomáha až pri vyšších dávkach, lenže pri vyšších dávkach dokáže aj prekysliť žalúdok, predsa len je to kyselina. Ako tomu predísť?

Nekyslá forma Vitamínu C je askorbát. Askorbát sodný, askorbát vápenatý alebo askorbát draselný.

Askorbát sodný dodá okrem vitamínu C do tela sodík, čo nie je práve najvhodnejšie, sodíka má každý dosť z kuchynskej soli (chloridu sodného).

Askorbát vápenatý dodá do tela aj toľko potrebný vápnik. Komerčne sa predáva pod názvom Ester-C. Okrem Vitamínu C a vápnika obsahuje aj bioflavonidy, ktoré zvyšujú účinnosť.

Objednať sa zo zahraničia dá napríklad z iHerb.com. Poštovné vychádza cca 3-4 € a doručenie je do 10-12 pracovných dní. Návod na objednanie z eshopu iHerb nájdete tu.

Ester-C - nekyslý vitamín c - askorbát vápenatý s postupným uvoľňovaním

Ak však nemáte možnosť objednať zo zahraničia, askorbát sa dá vyrobiť aj doma.

Návod na výrobu askorbátu v domácich podmienkach

Askorbát sodný

Vzniká zmiešaním čistej kysliny askorbovej v pomere 2:1 s jedlou sódou. Dva diely vitamínu C na 1 diel jedlej sódy.

Ak zmiešate kyselinu askorbovú a hydrogénuhličitan sodný, vznikne ich soľ – askorbát sodný. Pomer 2:1 je dôležitý, pretože sa miešanie počíta v molárnom objeme. Kyselina askorbová má 176 g/mol a hydrogénuličitan sodný 84 g/mol. Kyseliny askorbovej tak musíte dať približne dva krát toľko než jedlej sódy.

V pohári studenej vody najprv necháte rozpustiť kyselinu askorbovú (vitamín C), po rozpustení budete pomaly pridávať jedlú sódu. Nesypte ju do pohára naraz, mohla by vyšumieť a teplota pri reakcii by mohla prekročiť 40 stupňov, čim by sa vitamín C znehodnotil.

Askorbát vápenatý s bioflavonidmi

Vyrobiť si doma vlastný Ester-C (askorbát vápenatý) aj s pridanými bioflavonidmi nie je až také zložité, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Postup je rovnaký, ako pri výrobe askorbátu sodného, len namiesto jedlej sódy použijete hydrogénuhličitan vápenatý. Mieša sa taktiež v pomere 2:1. Dva diely čistej kyseliny askorbovej a jeden diel hydrogénuhličitanu vápenatého.

Bioflavonidy do takto vyrobeného askorbátu dodáte pridaním jednej rozmixovanej rajčiny.

Askorbát draselný – návod na výrobu

Zmiešaním čistej kysliny askorbovej v pomere 1,76:1 s hydrogénuhličitanom draselným (tiež nazývaným kalinát alebo draselná jedlá sóda) vznikne askorbát draselný. Z hydrogénuhličitanu po zmiešaní zostane iba draslík a CO2 unikne do vzduchu v podobe malých bubliniek.

Kyseliny askorbovej musí byť 1,76 krát viac než hydrogénuhličitanu draselného, tento pomer získate jednoducho zmiešaním 5 dielov kyseliny askorbovej a 3 dielov hydrogénuhličitanu draselného.

Hydrogénuhličitan draselný KHCO3 (potassium hydrogen carbonate) má molárnu hmotnosť 100,115 g/mol, kyselina askorbová má 176 g/mol. Ich miešanie teda musí byť v pomere 176 / 100,115 = 1,76.

Postup miešania je rovnaký ako pri iných askorbátoch. V pohári studenej vody najprv necháte rozpustiť kyselinu askorbovú (čistý vitamín C), po rozpustení budete pomaly pridávať hydrogénuhličitan draselný (kalinát). Kryštály draselnej sódy sypte do vody po malých dávkach, tak aby reakcia neprebehla príliš rýchlo, teplota pri reakcii neprekročila 40°C a vitamín sa tak neznehodnotil.

  1. Kde sa da zohnat hydrogénuhličitan vápenatý?

    • Hydrogénuhličitan vápenatý E170(ii) v potravinárskej, p.a. alebo liekopis kvalite (aby neobsahoval žiadne ťažké kovy) zoženiete najskôr len vo väčšej lekárni, v takej kde podľa receptov vyrábajú masti a pod. Alebo v chemickom sklade, kde predávajú čisté chemikálie. Vzorec hydrogénuhličitanu vápenatého je Ca(HCO3)2.

      Odporúčam viac výrobu askorbátu draselného, hydrogénuhličitan draselný – kalinát sa dá v potravinárskej kvalite kúpiť vo vinárni, vo vinárskych potrebách alebo objednať cez internet.

      • já nakupuji některé doplnky zde

        http://www.fichema.cz/search?controller=search&orderby=position&orderway=desc&search_query=hydrog%C3%A9nuhli%C4%8Ditan+draseln%C3%BD&submit_search=

  2. Je možné namíchat askorbát draselný v „suché formě“ a poté již jen dávkovat?